UGDYMAS ŠEIMOJE | PIRMA KLASĖ | VASARIS

Vienas labiausiai džiuginančių dalykų – kai mokymosi temos sutampa su išvykomis ar kokia kita praktine veikla, kuri papildo temą realiais išgyvenimais. Vasario mėnuo buvo daugiau mažiau skirtas temoms apie mūsų gimtinę Lietuvą. Himnas, Herbas, Vėliava. Sostinė ir kiti didieji miestai. Mano miestas, žemėlapis, planas, mano namai. Laikėmės šių rėmų.

Atostogų metu aplankėme Vilnių, gyvai apžiūrėjome svarbias vietas. Pajautėme kitokią dvasią negu turime savo mieste. Tokia patirtis vaikams patiko.

Sakyčiau, vasaris – muziejų lankymo mėnuo. Šįkart pasitelkiau muziejus tendencingai, derindama su pasaulio pažinimo mėnesio temomis. Ar to reikia? Nežinau. Tiesiog man šiais metais taip natūraliai gaunasi, kad vos pajautus kokią temą galėtume praplėsti – pasipila pasiūlymai ir galimybės.

Mėnesio pabaigoje galiu pasidžiaugti kaip visos temos, išvykos ir patirtys viena kitą papildė. Tokia plati paletė nuo senovės Lietuvos gyvenimo iki šių dienų ar net ateities.

ŽAISLŲ MUZIEJUS (Vilniuje)

TECHNIKOS IR ENERGETIKOS MUZIEJUS

FUTURE LIVE VILNIUS

TELEVIZIJOS IR RADIJO MUZIEJUS (Šiauliai)

Kaip jau minėjau, muziejuje išgirsta informacija ar eksponatai papildė mokymosi medžiagą. Įkvėpti žaislų muziejaus bei muzikos instrumentų:

GROJANČIOS LĖLYTĖS

Lietuvos etnografiniai regionai:

PENKI ETNOGRAFINIAI REGIONAI

Stilizuoti Lietuvos kontūrai:

STILIZUOTI LIETUVOS VAIZDAI

LIETUVIŲ KALBA

Mūsų mokykla nenaudoja ,,Eduka” sistemos, todėl rudenį įsigijau metų licenziją asmeniškai. Nagrinėjuosi keletą vadovėlių pirmai klasei (lietuvių kalbos) ir pastebiu, kad kiekvienas jų turi savitą temų išdėstymą.

Kaip bebūtų, programa apima ne tik abėcėlę, bet ir tekstų, skelbimų, kvietimų suvokimą, mokymasi atpasakoti istorijas ir pan. Taigi, mums labai praverčia istorijų kūrimo užsiėmimai. Vienas paskutiniųjų pamokų:

ISTORIJŲ KŪRIMAS SU VAIKAIS | PERSONAŽO VAIZDINYS

O štai čia visų metų archyvas:

https://ugdymasirauklejimas.lt/home/category/ugdymas-namuose/istoriju-kurimas-su-vaikais/

Ne kartą minėjau, kad kas vakarą arba klausome ,,Vakaro pasaka” arba aš pati skaitau. Tai praturtina žodyną, vaizduotę, bendrą literatūrinį išprusimą 😌. Kadamgi, su knygomis turime dažną kontaktą, sūnus skaito savarankiškai sau ar sesei įdomias knygas. Paskutinios perskaitytos asmeniškai buvo:

O čia visos pastarąjį mėnesį pas mus pakliuvusios knygelės:

KNYGOS VAIKAMS

Tęsiant temą apie knygas, kurios beje pastatuoju laiku tapo mūsų įkvėpėjos, vis dažniau naudojame knygiukus – trumpas istorijas vaikams (KNYGIUKAI SKAITYMUI). Keletas idėjų pagal temas:

KNYGIUKAI | 79 BATAI
PABAISIUKAI | KNYGIUKAI
LAIMĖS PAUKŠTĖ
KARŪNA BE KARALIAUS…

ŽMOGUS | SVEIKA GYVENSENA

Kalbėdami apie žmogų, visada stengiamės kažką ir praktisko nuveikti, kad pažintume save. Aptikau tikrai labai gerą stalo žaidimą ,,ZUIKIŲ MIESTAS“.

,,Žaisdami „Zuikių miesto“ žaidimą, vaikai padeda zuikiams keliauti miesto gatvėmis ir pasiekti savo namus. Žaidėjai atsakinėja į klausimus, sprendžia keblias situacijas, ugdo savo problemų sprendimo įgūdžius, lavina kūrybinį mąstymą. Žaidimo užduotys moko emocijų atpažinimo ir įvardinimo, mandagaus elgesio, bendravimo taisyklių. Judesio pratimai ne tik smagus, energizuojantis iššūkis, bet ir puikus būdas lavinti kūno koordinaciją ir pusiausvyrą. Tai aktyvus stalo žaidimas, lavinantis emocinį intelektą ir socialinius įgūdžius.”

Žaidimas sukurtas „Psichologinio konsultavimo grupė” komandos.

MENAS

Spalvas maišome jau ne pirmą kartą, prisiminėme kokia įvairi gali būti žalia:

ŽALIA | SPALVOTYRA

Kalbėjomės apie gimtinę, o tada ir savo namus: kokie jie, kokių norėtume ir pan.

KNYGUTĖ ,,NAMAS”

Smagi nemokama programėlė City architect, kūrėme savo miestus:

PAPILDOMA INFORMACIJA

PRIE KO ČIA TIE ŽAISLAI?

Toks buvo mūsų vasaris… ☺️