Vienaip kitaip bandome pasikalbėti apie mitybą ir matau, kad mano vaikams neužtenka tik pokalbio valgant. Šįkart iš arčiau apie 6 pagrindinius elementus – kas jie ir kur jie randami.
Pirmiausia, perskaitėme aprašymus ir bandėme atrasti koks prie kurio paveikslėlio tinka.
ANGLIAVANDENIAI
Pagrindinis energijos šaltinis, maitinantis raumenis, nervus ir smegenis. Pagrindinis angliavandenių šaltinis yra grūdai (kaip duona, makaronai, ryžiai), taip pat ir krakmolingos daržovės (kaip bulvės, kukurūzai ar sviestinis moliūgas). Greitam naudojimui angliavandeniai yra paverčiami į cukrų, o jeigu nenaudojami – laikomi atsargai kaip riebalai.
BALTYMAI
Baltymai – tai yra pagrindinė kūno statybinė medžiaga. Jie naudojami raumenims, sausgyslėms, organams ir odai gaminti. Baltymai susideda iš mažesnių molekulių, vadinamų aminorūgščių, kurios jungiasi tarsi karoliukai ant siūlo. Baltymų šaltinis: mėsa, žuvis, pieno produktai, pupelės, kiaušiniai.
RIEBALAI
Riebalai – tai energijos atsargos. Jie atsakingi už vitaminų pasisavinimą (ypatingai vitamino A, D ir E). Sveikų riebalų šaltinis yra žuvis, riešutai bei sėklos, alyvuogės ir avokadai.
VITAMINAI
Vitaminų gausu vaisiuose bei daržovėse. Jie labai svarbūs žmogaus sveikam augimui ir kūno procesų reguliavimui.
MINERALAI
Mineralai svarbūs kaulų, dantų ir kraujo gamybai. Kaip ir vitaminų, taip ir mineralų gausų įvairiose vaisiuose bei daržovėse.
VANDUO
Vanduo reikalingas kasdien. Jis nuneša maistingas medžiagas iki ląstelių ir pašalina iš kūno nereikalingas medžiagas.
Tada ant lapelių surasėme savo mėgiamus produktus ir ieškojome jiems vietos lentelėje. Taip vaikai lengviau ėmė atskirti kas ir kur.
Mums labai patinka gaminant prisiminti ,,Sveikas sumuštinis” principą, kad patiekalas turi turėti visų šių elementų: sumuštinio duona – angliavandeniai, sviestas – riebalai, sūris ar mėsa – baltymai, salota ar agurkas – vitaminai. Tai tikrai labai padeda, kai su sūnumi kalbame apie patiekalo sudėtį. Dukra dar ne visada supranta šį principą.