IŠGIRSTI NE TIK AUSIMIS…

Pamenu, kai mano tėvai apsipykdavo ar tiesiog dėl ko nors nesusikalbėdavo, tai mama buvo ta, kuri norėjo išgirsti labai daug, o tėtis tas, kuris negalėjo pratarti nė žodžio.

Būdama vaikas ir matydama tai iš šalies, negalėjau suprasti kodėl jiems taip sunku suprasti, kad jie tiesiog du skirtingi padarai ir vienintelis būdas susikalbėti – pabandyti priimti vienas kitą ir ,,žaisti” su tomis kortomis, kokias kiekvienam išmeta likimas.

Šiandien juos suprantu. Pati dažnai papuolu į tokias situacijas, kai noriu, bet negaliu praverti burnos. Ir neabejoju, kad iš šalies kitas galvoja tą patį, ką aš galvojau matydama savo tėvus. Bet kai pats patenki į tą jausmų, minčių sūkurį – negali nieko kontroliuoti.

Kartu su vyru nuolatos mokomės kaip būti tėvais, sutuoktiniais, partneriais, draugais. Kaskart nustembame susidūrę su tuo, kad dažniausiai klausomės, bet negirdime vienas kito, viduje tūnantis visų galų meistras žino geriau ir kitam kalbant, komentuoja kiekvieną išgirstą žodį (neva aš žinau daugiau 🙈). Nuolat vis išlenda asmeninis vertinimas, interesas ir tai sulaiko mus nuo suartėjimo.

Kai nebesinori meluoti nei sau, nei kitam, tada imi ieškoti būdų kaip pagerinti tarpusavio komunikaciją, kuri veda prie tvaresnių tarpusavio santykių. Pradedi pastebėti, kad žmonės yra labai skirtingi ir kiekvienas susiduria su skirtingais sunkumais.

Pavyzdžiui, yra žmonių, kurie tam tikrose situacijose užsidaro, nemoka paaiškinti kas jiems yra, ką jie jaučia, o gal dar ir nesupranta iki galo, tai kito žmogaus supratimas ir klausinėjimas gali nuo to išvaduoti.

Arba moteris dažnai jaučiasi neišklausyta, bet ne visada ji palika pakankamai vietos vyrui pasisakyti, arba vyras ne visada klausosi jos nuoširdžiai. Ir visa tai jaučiama. Ore. Neįmanoma to suvaizdinti.

Santykiuose egzistuoja tiek daug subtilybių, kurių žmonės nepastebi, nesureikšmina, tačiau jaučia ir išgyvena.

Ugdydama tiek save, tiek vaikus siekiu atrasti priežastis kodėl manęs nesiklauso, kodėl taip sunku išgirsti kitą, kaip valdyti savo santykius, kaip stiprinti tarpusavio ryšį su man brangiais žmonėmis. Galiausiai, kai źmogus tau labai labai svarbus, tu imi girdėti daugiau negu jis pasakė. Nes imi klausytis širdimi.

Teigiami santykiai – tvirčiausias pagrindas po kojomis gyvenime. Ir šiandien šis pagrindas drebantis. Tad kaip sakoma: ,,Žinodamas ligos diagnozę, galėsi pritaikyti ir vaistus jai gydyti”.