KODĖL MATOME ŠVIESĄ?

Idėja kilo patenkinti sūnaus klausimą iš kur mes žinome, kad yra šviesa? Ir kodėl matome spalvas?

Jei mes įdedame tam tikrą pertvarą, į kurią šviesa susiduria ir atsimuša, tada mes matome, kad yra šviesa.

,,Kodėl nėra šviesos už Žemės ribų? Už atmosferos ribų? Nes ten esanti šviesa su niekuo nesusiduria. Ir jei ji susiduria su kažkuo, tada mes matome, kad „Čia”yra šviesa.” – pasakiau :).

Tad šiek tiek pažaidėme su kartono pertvaromis, vienos turėjo skirtingų dydžių skylutes, kitos ne. Su žiebintuvėliu vaikai bandė įvairius variantus ir akivaizdžiai pamatė, kad šviesa yra, bet jeigu ji į nieką neatsimuša, neatsispindi – tai jos ir nematyti.

Tada trumpai pakalbėjome apie spalvas, kaip jas matome. Nesu fizikos žinovė, tai aš paprastais žodžiais perteikiau pagrindinį principą- daiktai visas spalvas sugeria į save ir atspindi tik vieną, dėl to matome vieną ar kitą spalvą. O kokios yra spalvos?

Norėjau, kad sūnus pats pasigamintų šį daiktą, bet radau tooooookį tvirtą popierinį cilindrą, kad net man prireikė daug kantrybės jame įpjauti skyles.

Cilindre viename šone skersai įpjoviau, kad būtų galima įkišti CD plokštelę, tame pačiame lygyje iš kitos pusės prapjoviau angą žiūrėti. Cilindro viršus užklijuojamas ir jame išpjaunama anga šviesai patekti (man teko uždengti tarpelius tarp CD ir skersos skylės, nes šviesa sklido ir pro ten). Tikrinome su šviesa iš dangaus (ne tiesiogius saulės spindulius), žibintuvėliu, šviestuvais.