Vaikai jau susipažino su dėsniu, kad keičiantis temperatūrai, keičiasi ir medžiagos struktūra (ledas, vanduo, garai).
Šia tema atlikome dar vieną ekperimentą. Gaminome dviejų rūšių karamelę. Vėliau lyginome, kuo jos skiriasi ir pan.
Aprašymą pasiskolinome iš vedlys.smm.lt.
Trumpai, pirmam variantui į puodą sudėjome 5 š. cukraus, 2 š. sviesto, 2 š. Vandens. Masę kaitinome ant vidutinės ugnies kol pagelsta. Visą masę išpylėm ant kepimo popieriaus. Vėliau vaikai pakartojo eksperimentą ir pilstė masę kaip mažus blynukus lėkštėje (buvo sunku atplėšti nuo keramikos 😁).
Antrame variante naudojome tokias pat medžiagas, tik atlikome procesą kitaio. Pirma kaitinome tik cukrų. Ir mūsų nuostabai jis išsilydė į rudą lipnų skystį. Tada įpylėme vandens (ir viskas laaaabai burbuliavo, reikia saugotis 😁), įdėjome sviestą ir viskà maišėme kol gavosi vientisa masė. Ši karamelės versija labiau patiko visiems. Priminė ,,Daim” karamelės batonėlius.
Vėliau paprašiau papasakoti savais žodžiais koks procesas įvyko, kokias medžiagas naudojome ir kaip jos pakeitė savo savybes, kodėl pasikeitė. Smagu! Ir begalo skanu 😍