ŽMOGAUS BŪSTAS

Mūsų projektuko ,,Žemès formos” tęsinys.

Pirmosios dalys:

ŽEMĖS FORMOS

ŽEMĖS FORMOS | 2

O šiandien kalbèjome apie žmonių pastoges – namus.

Akį patraukė filmas ,,The Human Shelter”. Kas padaro namus namais.


Kurį laiką kėliau tik idėjas, stengdamasi kuo mažiau ,,drumsti” mintis savo kalba. Tačiau sulaukiau nuošidžių prašymų pasidalinti ir ,,teorine” dalimi kaip vyksta pokalbiai su vaikais, kaip pristatoma tema ir pan.

Manau, kad ši tema kaip tik labai dėkinga tam reikalui 😁.

Vaikai jau nemažai žino kaip galėjo atrodyti pirmosios žmogaus buveinės, bet norėjau, kad atkreiptų į tam tikra detales dėmesį, pagalvotų, neskubėtų priimti standartiškų sprendimų:

⁃ Vaikai, kaip galvojate kodėl žmonėms reikėjo busto? Namų?

⁃ Nuo lietaus..

⁃ Gerai, kas dar?

⁃ Nuo tamsos.

⁃ Taip, nes naktį gan pavojinga ten, kur pilna plėšrūnų.

⁃ O kaip išgyveno žmonės, pavyzdžiui, sniegunuose?

⁃ Taigi jie igloo pasistatė.

⁃ O kam? Kodėl?

⁃ Nes šalta labai.

⁃ O kokie namai tada Afrikoje? Kur labai karšta.

⁃ Jiems tik saulė šviečia stipriai.

⁃ Taip. Pirmieji žmonės gimė ten kur gimė. Ir kiekvienas iš jų išmoko prisitaikyti prie savo klimato sąlygų. Pirmykščiai žmonės naudojo savo rankas ir protą, kad pagerintų savo gyvenimą ten, kur jie buvo. Ten kur šalta – atsirado drabužiai iš kailio, kur karšta – kitokie kūno pridengimai. Būstai irgi kito, nuo olų iki palapinių, dengtų šiaudais, lapais ar oda. Daug metų praėjo, kol žmonės sukūrė namus tokius, kokius matome dabar. Gal pažaiskim? Pabandykime įsivaizduoti, kas galėtų gyventi šioje vietovėje (žemės modelyje) ir pastatykime jiems namus!

Taip vaikai įstraukė į žaidimą. O aš vis vieną kitą klausimą iškėliau: O kaip jie gamino? Iš kokių medžiagų? Kaip pirmieji įrankiai atsirado?

Sūnus prisiminė apie akmens ir geležies amžių, buvome muziejuje aptikę ekspozicijas. Dukrai labiausiai rūpėjo laužavietė ir kepama žuvis…

Nors ir laikas spaudė, bet negalėjau nutraukti tokio nuostabaus žaidimo. Vienas po kito atsirasdavo nauji personažai, su savo klausimais ir problemomis. Toks trimatis mokymasis apie gamtos sistemas!

Ši tema persikėlė ir į lauką: sniego namai asmeninėmis čiuožyklomis!