KALBA MAŽIESIEMS

Būna taip, kad norisi sakyti: ,,O jeigu tik būčiau žinojus anksčiau…” Man taip yra su vaiko kalbos kokybe. Ieškojau kaip padėti sūnui ištarti tam tikrus garsus, kuriuos jis tiesiog praleidžia savo kalboje ir į mano akis pakliuvo logopedo pagalba vaikams „Zuikių Ola“. Jame atradau labai daug bazinės informacijos, kuri padėjo susigaudyti kuriame lygyje esame, nuo ko pradėti. Ir svarbiausia, ką praktikuoti su mažąją, kad jai neeikėtų sekti brolio pėdomis 🙂 Neabejoju, kad yra ir daugiau nemokamų logopedo pamokėlių ir patarimų internete, bet aš dabar stengiuosi praktikiuoti tai, ką radau „Zuikių Oloje“. Taigi, keletas pratimų, kuriuos naudojame dažani:

Labai labai padeda „Abėcėlės“ idėja, dukrai ji patinka ir dabar daug daiktų aplink mus yra apdainuojami: „S-t-a-l-a-s s-t-a-l-a-s S-S-S“. Man tai leidžia išgirsti kurių garsų neištaria. Kaip mokytis garsų tarimo (video): ABĖCĖLĖ (garsų tarimas). O čia radau ir paruoštas skaidres video formatu: Išmok garsus

Ugdome kalbą įvardydami, pakartodami, dėliodami į sakinius, susipažindami su objektais. Idėja paėmiau iš „Penki kalbos ugdymo žaidimai“.

Vonios kambarys

Praplėčiau pratimą savo nuožiūra ir naudojame daug paveiksliukų įvairomis temomis ne tik ugdyti kalbą, bet ir praplėsti žinias, pasiruošti skaitymui. Susigalvoti kokias temas naudoti buvo sunku, tad pasinaudojau Domanmom paruoštomis kortelėmis anglų kalba su žodžiais ir jas išsiverčiau i lietuvių kalbą. Beje kiekvienas žodis turi ir paveiksliuką! Nemokama medžiaga čia: https://domanmom.com/doman-inpsired-word-cards-1/

Turbūt būtų tobula, jeigu kiekvienai kortelei paruoščiau ir atitinkamą foną (pvz.: kur gyvena gyvūnai), tačiau šiai dienai naudojame ką turime ir papildomos medžiagos ieškome knygose arba namuose. Kas irgi sudominą vaiką.

Mokomės veiksmažodžių. Lėlytė viena paskui kitą eina, bėga, lipa, sėdi, guli, stovi. Įkvėpimo gavome: Logopedas namuose: Kaip mokyti veiksmažodžių. Netuime namelio su durimis, tai improvizavau su Montessori bokštu.

Dar vienas principas: Rūšiavimas ir foneminė klausa: Logopedinis kalbos lavinimas.

Mačiau yra pamokėlių skirtų ir dar nekalbantiems vaikučiams, tad tikrai galiu pasikartoti – gaila, kad neradau tos informacijos anksčiau arba niekas apie tai mano aplinkoje nekalbėjo :).