ŽEMĖS DREBĖJIMAS

Ši tema gimė netikėtai. Po tam tikros situacijos kalbėjome su vaikais, kad gyvenime egzistuoja gamtos dėsniai, prieš kuriuos žmogus yra bejėgis. Pavyzdžiui, esant stipriam vėjui, pabandykime pūsti prieš jį, reikalauti, kad liautųsi, juk nieko nebus. Tada kažkaip vaikai pradėjo vardyti dideles stichines nelaimes ir sustojome ties žemės drebėjimu (kas jis, kodėl vyskta, kokias pasėkmes jaučiame).

Peržiūrėjome vieną klipuką (pirmas 5 min.) https://youtu.be/NSi1GHRw7A8.

Kiek dar papildomai paskaitę informacijos nutarėm pažaisti ir pasidaryti savo žemės drebėjimo stimuliatorių (žinoma be vibruojančių variklių ir pan..)

Ant didelės kartoninės dėžės statėme iš lego savo namus (skirtingų konstrukcijų: siauri ir aukšti, žemi ir platūs ir pan.). Tada pagal Richterio skalės balus pradėjome judinti dėžę. su kiekvienu balu pasakojau kas vyksta mūsų sukurtame miestelyje (galima rasti https://lt.m.wikipedia.org/wiki/Žemės_drebėjimas).

Pirmiausia griuvo žinoma siauri ir aukšti pastatai. Paskutinis liko sūnaus namas. Gerai papurčius mūsų ,,žemę” jis ir sudužo. Ir jam tas labai nepatiko mat gaila buvo savo statinio 🤭 tad po emocinės minutelės buvo proga pasikalbėti apie tai, kad žmonės netenka namų, jie irgi būna liūdni ir pikti.

Vėliau pakartojome tą patį tik jau su medinėmis kaladėlėmis.