ŠEIMOS RYŠIO ŽVAIGŽDYNAS

Mūsų tikslas – padėti vaikams atrasti ir suprasti, ką reiškia būti vieninga šeimos dalimi. Naudodami įtraukiančias istorijas, šiek tiek humoro ir kūrybiškus meninius projektus, siekiu ugdyti jų gebėjimą suprasti, kaip kiekvieno unikalios savybės prisideda prie bendro „MES“ jausmo šeimoje. Per šią veiklą vaikai mokèsi, kaip stiprinti šeimos tapatybę, kurti ryšius ir dirbti kartu, siekiant bendro tikslo, tuo pačiu lavindami empatiją bei bendradarbiavimo įgūdžius. 

Pamaniau, kodèl nepasidalinus pamokos planu:

ĮŽANGA. ISTORIJA

Gyveno kartą labai toli visatoje maža žvaigždžių šeima. Kiekviena žvaigždė manė, kad ji pati ryškiausia danguje ir labai didžiavosi tuo, kad šviečia viena.

– Aš esu ryškiausia, – sakė žvaigždė Šviesiukè, sužibėdama dar ryškiau.

– Ne, ne, tai aš, – pridūrė Spindulys, stipriai švytėdamas.

    Tada pasirodė išmintinga sena žvaigždė, vardu Nova, ir tarė: „Ar manote, kad dangus gražus, kai šviečia tik viena žvaigždė? Ne, mano mielos žvaigždės. Nakties dangus tampa gražus tada, kai mes visos šviečiame kartu. Taip mes sukuriame žvaigždynus!”

    – Žvaigždynus? Kas tai? – nustebusi paklausė Šviesiukė.

    – Žvaigždynai, – nusišypsojo Nova, – yra žvaigždžių šeimos, kurios sujungia savo šviesą, kad sudarytų nuostabius raštus danguje. Kai gyvenate ir dirbate kartu, nustojate būti „AŠ“ ir tampate „MES“. O tai, mano brangios žvaigždės, yra tai, kas tikrai padaro dangų stebuklingu.“

      Mažosios žvaigždės susimąstė ir galiausiai sušuko: „Mes irgi norime tapti žvaigždynu!“ Ir nuo tada jos sujungė savo šviesą, šviesdamos kartu ryškiau nei bet kada anksčiau.

      DISKUSIJA: KAS MES ESAME KAIP ŠEIMA?

           – Kas padaro žvaigždes ryškesnes, kai jos yra kartu?

           – Kaip jautiesi, būdamas šeimos dalimi? Kuo ypatinga būti kartu su savo šeima?

           – Kas padaro mus ,,ryškesnius” kaip šeimą?

      Pabaigoje pridūriau, kad kaip ir žvaigždės, vaikai yra ypatingos šeimos dalis. Kartu mes sukuriame kažką didesnio, nei kiekvienas galėtų vienas.

      KŪRYBINĖ VEIKLA: ŠEIMOS RYŠIO ŽVAIGŽDYNAS

      Medžiagos

           – Juodas arba tamsiai mėlynas popierius (nakties dangui)

      • popierius žvaigždelèms

           – Lipdukai, panašūs į žvaigždes, blizgučiai arba žvaigždžių formos iškarpos

           – Auksiniai arba sidabriniai markeriai

           – Klijai

           – Siūlai, virvelės, kitos dekoravimo priemonės


         Instrukcijos:

           1. Tamsiai mėlynas ar juodas popierius bus kaip „nakties dangus“.

           2. Kiekvienas vaikas sukuria savo „žvaigždę“ ant norimo popieriaus, papuošdamas ją lipdukais, blizgučiais ar žvaigždžių formos iškarpomis. Jie taip pat gali užrašyti savo vardą arba kažką ypatingo apie save (pvz., „Esu kūrybingas“, „Esu geras“, „Esu linksmas“).

           3. Kai visi baigs kurti savo žvaigždes, suklijuojame jas ant juodo popieriaus, sujungiame virvele, siūlais ar tiesiog linijomis, kad visos žvaigždes pavirstų į vieną žvaigždyną. Virvutės, linijos simbolizuoja mūsų ryšį kaip šeimos.

           4. Pakabinkite „žvaigždyną“, kuris simbolizuos jų šeimos tapatybę.

        REFLEKSIJA

      Pati svarbiausia užsièmimo dalis.

      Paklausiame vaikų:

      • ką jautète, kai sujungėte savo žvaigždes su kitomis?
      • Kaip mes, kaip šeima, galime tapti stipresni, kai esame kartu.

      Užbaigiame diskusiją paaiškindami, kad mūsų šeima yra kaip žvaigždynas, kurį kartu sukūrėme: kiekvienas žmogus yra svarbus, o jų ryšys padaro šeimą dar ryškesnę.